˙·٠•●BiLGiLeRiN Mekanı Forumlarına Hoşgeldiniz ●•٠·˙
Hoşgeldiniz Üye Olmak için Lütfen Kayıt Ol Butonuna Tıklayarak sizde aramıza Katılın
Hoşgeldiniz Üye Olmak için Lütfen Kayıt Ol Butonuna Tıklayarak sizde aramıza Katılın
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Arkadaşlığın ve Dostluğun Tek Adresi => Doğru Yerdesiniz

AnasayfaAnasayfa  Satış ForumunaSatış Forumuna  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri

YazarMesaj
_*_USL@NM@Z_*_
AYIN Üyesi
AYIN Üyesi
_*_USL@NM@Z_*_

Erkek

Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Empty
MesajKonu: Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri   Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri EmptyC.tesi Şub. 28, 2009 12:00 pm

Şanı yüce olan Allah, Kur'ân'da peygamberlerden söz ettiğinde daima Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngeltevbePeygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel ve Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelistiğfarPeygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel kavramlarını da birlikte zikretmektedir. Hz. Âdem ve eşinin şu duasında olduğu gibi:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelRabbimiz! Biz kendimize zulmettik; eğer bizi mağfiret etmez ve bize merhamet etmezsen elbette biz zarara uğrayanlardan oluruz.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (A'raf, 7/23)
Nuh'un duası;
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelRabbim! Hakkında bilgim olmayan bir şeyi senden dilemekten yine Sana sığınırım; eğer beni mağfiret etmez ve bana merhamet etmezsen ziyana uğrayanlardan olurum.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (Hûd, 11/47)

Hz. Halil (İbrahim)'in duası:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelRabbimiz! Beni anamı babamı ve bütün mü'minleri hesab gününde mağfiret eyle.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (İbrahim, 14/41)
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelDin günü benim bütün hatalarımın bağışlanmasını isterim.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (Şuârâ, 26/87)

Mûsâ (a.s.)'nın duası:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelSen bizim velimizsin; bizi mağfiret eyle ve bize merhamet eyle; çünkü sen mağfiret edenlerin en hayırlısısın.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelBize bu dünyada da iyilik yaz, âhirette de; biz sana yöneldik.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (Â'r af, 7/155-156)
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelRabbim! Ben kendime zulmettim; beni mağfiret etPeygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (Kasâs, 26/16)
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelAyılınca: Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelSen yücesin, Sana tevbe ettim; ben inananların ilkiyim.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel dedi. (Â'raf, 7/143)

Cenâb-ı Hak Hz. Dâvud'dan da şöyle söz etmektedir:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelRabb'inden mağfiret diledi, eğilerek secdeye kapandı ve tevbe edip bize döndü.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelBiz de ondan bunu affettik; yanımızda onun bir yakınlığı ve güzel bir geleceği vardır.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (Sâd, 38/24-25)

Süleyman (a.s.) hakkında da şöyle buyuruyor. Cenâb-ı Hak:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelRabbim, beni mağfiret et, bana benden sonra hiç kimseye nasib olmayan bir mülk (hükümdarlık) ver. Çünkü yalnız çokça lütfeden Sensin Sen.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel(Sâd, 38/35)

Ama Yusuf-u Sıddık'a gelince;
Cenâb-ı Hak onun hakkında herhangi bir günahtan söz etmemiştir. Bu nedenle ondan, o günaha uygun düşecek bir istiğfar şekli de zikretmemiştir. Sadece şöyle buyurmakla yetinmiştir:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelBöylece biz kötülüğü ve fuhşu ondan çevirmek istedik; çünkü o, ihlâsa erdirilmiş temiz kullarımızdandır.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (Yusuf, 12/24)
Cenâb-ı Hak bu âyette kötülüğü ve fuhşu ondan çevirdiğini bildirmektedir. Bu ifade Hz. Yusuf tan ne kötülüğün ne de fuhşun sâdır olduğuna işaret etmektedir.
Şu âyete gelince:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelAndolsun kadın onu arzu etmişti; eğer Rabb'inin doğru delilini görmeseydi o da onu arzu etmişti.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel (Yusuf, 12/24)
Burada kullanılan Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelhemmPeygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel kelimesi bünyesinde iki tür bulunduran cins isimlerden birisidir.
Nitekim kavramla ilgili olarak şöyle diyor İmam Ahmed:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelHemm iki türlüdür:
1 - Hatıraların arzusu;
2 - Sırların arzusu.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel
Kavram bir hadiste şu kelimelerle dile getirilmiştir:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelKul bir kötülüğü yapmayı arzuladığında bunu uygulamaya geçirmedikçe, bundan ona bir günah yazılmaz; ancak bu arzuyu Allah için terkettiği zaman onun amel defterine bir iyilik yazar; ancak bu niyetlendiği kötülüğü yaparsa yalnızca bir kötülük yazar amel defterine.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel
(Buhârî, K. Rekâik, c. VII, s. 187; Müslim, K. İmân, c. 1, s. 118; H. No 131; İbn Abbas'tan Beyhâkî, Şu'ab'ul-İman, H. No 328)
Burada dikkat edilmesi gereken bir nüans vardır:
Şayet söz konusu edilen kul bu arzusunu Allah adına değil başka bir amaçla terkederse onun amel defterine bir iyilik yazılmaz; ancak bir kötülük de yazılmaz.
Hz. Yusuf -salat ve selâm üzerine-, âyette sözü edilen kadına karşı içinde duyduğu arzuyu, Allah için terketmiştir. Bu nedenle Cenâb-ı Hak da onun bu ihlâsı için, kötülüğü ve fuhşu ondan çevirmiştir. Bu ancak, günahı gerektiren öğe bulunduğu zaman olur ki burada günahı gerekli kılan öğe Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angelarzu duymaPeygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel duygusudur. Onun karşıtı ise kalbin Allah adına günahtan yüz çevirmesini gerekli kılan Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelihlâsPeygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel tır.
Hz. Yusuf (a.s.)'tan, karşılığında sevap verilen iyilikten başka bir şey sadır olmamıştır.
Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor:
Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri AngelMuttaki olanlar, kendilerine şeytandan gelen bir vesvese dokunduğu zaman (Allah'ın sevap ve cezasını) hatırlarlar, hemen gerçeği görürler.Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri Angel(A'raf, 7/201

Peygamberlerin tevbe ve istiğfar etmeleri
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Tevbe İstiğfar Duâları
» Peygamberlerİn İsİmlerİ........
» Peygamberlerİn En Önemlİ GÖrevİ Tevhİdİ Yaymaktir